zonnepanelen2

Wat anderen over ons zeggen:

leaf

Zoek in onze veel gestelde vragen

Hoe werkt de kostenmodule?

De kosten module rekent je energieverbruik om naar de kosten van energie. De energiekosten worden vergeleken met de voorschotten die je aan je leverancier betaalt zodat je altijd inzicht hebt of je kosten in de pas lopen met je voorschotten.

Om de kostenmodule in te stellen en goed te laten rekenen, is het nodig om een paar gegevens in te voeren. Bij het invoeren van de gegevens is het handig om de laatste jaarafrekening en (als je dat hebt) het energiecontract bij de hand te hebben.

Wat hebben we nodig?
Via het menu Kosten en dan Instellingen kom je in het scherm waar je gegevens over je contract kan invoeren. Je voert de gegevens voor Gas (of warmte), Elektriciteit en Water afzonderlijk in.

Kies voor variabel contract als je geen contract voor een bepaalde periode hebt afgesloten. Het je een contract met een einddatum afgesloten, kies dan voor vast contract.
Kies bij elektriciteit de juiste tariefsoort. Enkeltarief betekent dat alle elektriciteit tegen hetzelfde leveringstarief wordt afgerekend. Hoog/laag tarief is er in twee soorten: 7-21 voor Brabant en 7-23 voor de rest van Nederland.

Voer hier ook de datum van je laatste afrekening in. Dat mag de factuurdatum zijn, maar beter nog de datum van de eindstanden van de meters op de afrekening.

Vervolgens voer je je tarieven in. Ga naar Kosten en dan naar Tarieven. Voer de datum in vanaf wanneer de tarieven geldig zijn. Gebruik de handige omrekenhulp om op de juiste manieren met BTW en energiebelasting om te gaan.

Als laatste voer je de voorschotbedragen in. Ga naar Kosten en dan naar Voorschot. 

Wat zie je?
Nu je alle gegevens hebt ingevoerd, rekenen we de energiekosten voor je uit, Je ziet dit op verschillende plekken:

Op het Dashboard zie je hoeveel geld je moet bijbetalen (rood) op de komende jaarafrekening of hoeveel geld je terugkrijgt (groen). Deze berekening is deels gebaseerd op een prognose, houdt daar rekening mee.

Bij Kosten en vervolgens Overzicht (of klik op de kostenwidget in het Dashboard) zie je over een periode van een jaar de energiekosten, de voorschotten en de verschillen per energiesoort.

Ga je naar Rapportage en vervolgens Kosten dan zie je in een cumulatieve grafiek (de waarden van de maand worden steeds bij die van de vorige maand opgeteld) het verloop van de kosten en voorschotten. De kosten zijn verdeeld in werkelijk (over de periode waarvan verbruik bekend is) en prognose.

<< Terug naar het FAQ overzicht